Coquilles a la thissen

Informatie


Een Coquille of Sint-Jakobsschelp is een mantelschelp die voorkomt in de Middellandse Zee. De dieren leven van planktonische organismen en andere zwevende voedseldeeltjes wat zij verkrijgen door met behulp van hun kieuwen het zeewater te filteren.

Vis van de week

Coquilles a la thissen, voorgerecht.

Ingrediënten


  • Coquilles zonder schelp 2 per persoon
  • Parmezaanse kaas, geen strooikaas!
  • Citroen
  • Verse rozemarijn
  • Vers stokbrood
  • Pistache noten
  • Olijfolie
  • Peper
  • Bereiding


  • Snijd de coquilles in kleine stukjes, ongeveer in zessen. Doe in een bakje wat olijfolie en citroensap, verhouding 1 staat tot 2 olie/citroen. Rozemarijn toevoegen, een flinke hoeveelheid. Meng dit goed en doe vervolgens het schelpvlees erbij, meng het nogmaals goed door en laat het mengsel een dag in de koelkast marineren.
  • Snijd de noten in stukjes, elke noot ongeveer in drieen. Roerbak de noten korte tijd in een steelpan (zonder boter of olie) totdat ze wat verkleuren.
  • Snijd vervolgens het stokbrood in dunne plakjes en rooster dit in een voorverwarmde oven van 200graden een korte tijd totdat het brood lichtbruin kleurt. Besprenkel de sneetjes vervolgens met een beetje olijfolie en bedek ze met een plakje Parmezaanse kaas, dat het gehele broodje bedekt. Bedek nu elk broodje met een flinke hoeveelheid gemaakte coquilles-marinade. Naar smaak kunt u er nog een paar druppels olie en of citroen aan toevoegen en eventueel nog bestrooien met vers gemalen peper.
  • Ter garnering strooit u de geroosterde pistache noten eromheen en serveert u het voorgerecht met een koele frisse witte wijn. Bijvoorbeeld sauvignon Blanc, lichte chardonnay, pino Visio, barigno of een lichte bourgogne.