Gebakken kerriekabeljauw champignon-roomsaus

Informatie


Kleine kabeljauw heet gul. Gedroogde kabeljauw wordt ook stokvis genoemd en gefrituurde stukken kabeljauw worden wel kibbeling genoemd. Skrei is de naam die hij krijgt in de periode tussen december en april wanneer hij vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen migreert om te paren.

Vis van de week

Gebakken kerriekabeljauw met champignon-roomsaus, voor 4 personen

Ingrediënten


  • 800gr kabeljauwfilet in 4 gelijke porties
  • 250gr kastanjechampignons
  • 2dl slankroom
  • 1,5el citroensap
  • 25gr boter
  • Alles binder (eventueel)
  • 5el olijfolie
  • 1 knoflook teentje, gepeld
  • 2el fijngesneden peterselie
  • 1el kerriepoeder
  • 1tl tijm
  • Bereiding


  • Dep de vis droog met keukenpapier en besprenkel hem met het citroensap. Roer 2 eetlepels olie met de kerriepoeder tot een glad papje en bestrijk daar de vis mee. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Smelt de boter in een pan en pers de knoflook erboven uit. Roer de champignons en tijm erdoor en bak ze zachtjes ca. 3 minuten. Schenk de room erbij en breng het geheel aan de kook. Laat de saus ca. 10 minuten pruttelen.
  • Verhit 3el olie in een koekenpan met anti aanbaklaag en bak de stukken kabeljauw in ca. 3 minuten per kant houdbruin en gaar. Bestrooi de vis met zout en peper.
  • Breng de champignonsaus op smaak met zout en peper en bind hem eventueel met alles binder. Leg de stukken kabeljauw op de borden en schep de saus erover. Bestrooi het geheel met peterselie.
  • Lekker met aardappelkroketjes en een gemengde salade.