Kokkelsoep uit New England

Informatie


Op kokkels wordt handmatig gevist op de Waddenzee. Nederland was tot voor kort één van de grootste kokkelproducenten van Europa. Maar sinds 2005 is de kokkelvisserij met kotters in de Waddenzee niet meer toegestaan. Het handmatig vissen van kokkels is nog wel toegestaan.

Vis van de week

Kokkelsoep uit New England, gerecht voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 1,5kg kokkels, gewassen
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1,3dl creme fraiche
  • 2tl olie
  • 750gr aardappelen, in blokjes
  • 3el gehakte gladde peterselie
  • 3 plakjes bacon, fijngesneden
  • 3,3dl visbouillon
  • 1 ui, gesnipperd
  • 5dl melk
  • Bereiding


  • Doe de kokkels met 2,5dl water in een grote pan met dikke bodem en laat de schelpen afgedekt 4 minuten zacht koken, of tot de schelpen open zijn. Gooi schelpen die nog dicht zijn weg. Zeef het vocht door een met een katoenen doek beklede zeef en bewaar het. Haal het meeste vlees uit de schelpen, maar laat een paar schelpen intact voor de garnering.
  • Verhit de olie in een schone pan. Voeg de bacon, ui en knoflook toe en bak alles al roerend op matig vuur tot de ui glazig en de bacon goudbruin is. Voeg de aardappelen toe en roer goed door.
  • Vul het kookvocht van de kokkels met zoveel water aan dat u in totaal 3,3dl heeft. Giet dit en de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Giet dit en de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Giet de melk erbij en breng alles weer aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep afgedekt 20 minuten zacht koken of tot de aardappelen zacht zijn.
  • Haal het deksel van de pan en laat hem nog 10 minuten zacht koken of tot de bouillon iets indikt. Voeg de creme fraiche, kokkels en peterselie toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de soep warm worden maar niet koken, anders gaat hij schiften. Serveer hem in grote soepkommen en garneer met de achtergehouden schelpen.