Rog met bruine boter

Informatie


Er zijn een aantal soorten roggen, waarvan de stekel- of doornrog in Nederland het meest wordt aangevoerd. Roggen zijn eigenlijk geen platvissen, maar platte vissen. Platvissen worden geboren als rondvis, na een aantal weken verandert de lichaamsvorm en neemt een platte vorm aan.

Vis van de week

Rog met bruine boter, voor 4 personen

Ingrediënten


  • 1kg rogvleugels
  • Bouillon
  • 1 ui en 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 175gr boter, 1el vers gehaktepeterselie
  • 8,5dl koud water, 8,5dl droge witte wijn
  • 2 stengels bleekselderij en prei, gehakt
  • 50ml rode wijnazijn, peper en zout
  • 3el witte wijnazijn, zwarte peperkorrels
  • 2 verse laurierblaadjes
  • 15gr kappertjes, uitgelekt
  • 2 grote grof gesneden wortels, zout
  • 4 takjes peterselie en 4 takjes tijm
  • Bereiding


  • Breng alle ingrediënten voor de bouillon in een grote pan, met het deksel erop, langzaam aan de kook en laat het 30 minuten sudderen. Giet het vocht door een fijne zeef in een schone pan en breng het opnieuw aan de kook. Laat het nu zonder deksel in 15 tot 20 minuten indikken tot 6dl.
  • Leg de rog in een grote, diepe pan en giet de bouillon erover. Breng het geheel zachtjes 15min of langer , afhankelijk van de dikte van de rog, pruttelen. Laat de vis uitlekken en houd de stukken warm.
  • Smelt intussen de boter in een koekenpan op hoog vuur totdat hij donkerbruin kleurt en nootachtig gaat ruiken.
  • Doe er dan de azijn, kappertjes en peterselie bij en laat dit een paar minuutjes pruttelen. Giet het vocht over de vis en serveer meteen met gekookte krieltjes en groene groente naar keuze.