Hele roodbaars in overheerlijke saus

Informatie


Roodbaars is in de laatste jaren een belangrijke consumptievis geworden door zijn fijne smaak en stevige vlees. Jonge roodbaars vindt je meestal in baaien of in de kustzone. De volwassen dieren gaan verder de zee in waar ze in groepjes bij elkaar leven.

Vis van de week

Hele roodbaars in overheerlijke saus, gerecht voor 3-4 personen

Ingrediënten


  • 1 grote roodbaars, schoon, met kop
  • Rijst en citroenpartjes
  • 1 ui, halve groene paprika
  • Sap van 1 citroen
  • Halve tl knoflookpoeder
  • 400gr tomatenblokjes uit blik
  • Halve tl paprikapoeder
  • Voor de saus
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Halve tl gedroogde tijm en peper
  • 2el palmolie, 1 fijne groene peper
  • 1 takje tijm, 300ml visbouillon
  • Bereiding


  • Maak eerst de saus. Verhit de olie in een pan, fruit de ui 5 minuten en voeg dan tomaten, knoflook, tijm en groene peper toe.
  • Voeg paprika en bouillon toe. Breng dit al roerend aan de kook, draai het vuur lager, dek de pan af en laat de inhoud 10 minuten zachtjes koken, tot de groenten zacht zijn. Laat ze iets afkoelen en pureer ze dan in een blender of keukenmachine.
  • Was de vis goed en kerf het vel me een scherp mes enkele malen kruislings in. Vermeng citroensap, paprikapoeder, knoflookpoeder, tijm en zwarte peper. Schep dit mengsel over de vis en wrijf het er goed in.
  • Leg de vis in een ingevette ovenschaal en schenk de saus erover. Dek de vis af met folie en bak hem ca. 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200graden, tot de vis gaar is en bij aanraking met een mes gemakkelijk verbrokkelt. Serveer hem met gekookte rijst en citroenpartjes.
  • Tip van Hollemans

      Heeft u liever wat minder saus, verwijder dan na 20 minuten de folie en bak de vis onafgedekt gaar.