Gebakken sardines met pasta

Informatie


Sardines, ook wel sardienen of pelsers, behoren tot de straalvinnige vissen uit de familie haringen. Sardines komen bijna wereldwijd voor en danken hun naam aan het Mediterrane eiland Sardinië

Vis van de week

Gebakken sardines met pasta voor 4 personen.

Ingrediënten


  • 12 sardines, gefileerd
  • 1tl chilipoeder
  • 2el pijnboompitten, geroosterd
  • 1 venkelknol
  • 350gr linguine
  • 2el verse peterselie, gehakt
  • 4el olijfolie
  • Halve tl fijngetrapte citroenschil
  • Peper en zout
  • 3 teentjes knoflook, gesneden
  • 1el citroensap
  • Bereiding


  • Fileer eventueel de sardines, was ze en dep ze droog met keukenrol. Snijd ze in grote stukken en zet ze even weg. Maak de venkel schoon en snijd hem in heel dunne plakjes.
  • Verhit 2el olijfolie in een grote koekenpan en fruit hierin het knoflook en de chilipeper. Voeg na 1 minuut de venkel toe en laat de groente in 4 tot 5 minuten op een matig vuur zacht worden. Doe de sardines erbij en bak deze 3 tot 4 minuten mee tot ze net gaar zijn.
  • Kook intussen de pasta in ruim water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op het pak. Laat goed uitlekken en doe de pasta dan terug in de pan.
  • Meng citroenrasp- en sap, pijnboompitten, peterselie, peper en zout met de sardines. Voeg dit mengsel dan bij de pasta en hussel dit voorzichtig door elkaar. Serveer meteen, als de pasta nog warm is, met een takje peterselie.
  • Tip van Hollemans

      Houd een paar lepels van het kookvocht van de pasta achter en voeg dit bij de pasta als het mengsel een beetje droog lijkt.