Tonijn-teriyaki met shii-take

Informatie


Tonijn wordt in moten gesneden of gefileerd. Zowel door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk. Daarnaast is tonijn in blik ook een veel voorkomend product.

Vis van de week

Tonijn-teriyaki met shii-take, gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 4 moten tonijn ca. 200gr
  • 2 grote wortels, geschild
  • Teriyakisaus
  • 175gr shii-take paddestoelen, plakjes
  • Gekookte rijst
  • 6el shoyu, 1el poedersuiker
  • 150ml teriyakisaus
  • 1el droge witte wijn
  • 225gr witte radijsjes
  • 1el droge sherry of rijstwijn
  • Bereiding


  • De teriyakisaus maak je door simpelweg de ingrediënten in een kom met elkaar te vermengen.
  • Bestrooi de vismoten met zout en laat dit 20 minuten intrekken. Vermeng de vis met de paddestoelen. Schenk de teriyakisaus erover en laat het geheel nog 20 tot 30 minuten marineren, of nog langer.
  • Laat de tonijn uitlekken en bewar de marinade en de paddestoelen. Bak de tonijn 8 minuten onder een voorverwarmde, matig warme grill of op een barbecue. Keer de moten halverwege om.
  • Verwarm de paddestoelen en marinade in een steelpan en laat ze 3 tot 4 minuten zachtjes koken.
  • Snijd de wortels en radijsjes in dunnen plakjes en snijd deze met een hakmes in dunne reepjes. Leg ze in stapeltjes op 4 borden en leg de vis ernaast, met de champignons erop en de saus erover geschonken. Serveer het gerecht met gekookte witte rijst.