Gekookte wulken

Informatie


De meest gebruikte Nederlandse naam is 'Wulk' maar die naam wordt ook voor andere slakkensoorten gebruikt. Een andere maar weinig gebruikte benaming voor deze soort is kinkhoorn. De slak heeft een witgeel gevlekt lichaam en twee lange dunne tasters waarmee zeer goed geuren waargenomen kunnen worden.

Vis van de week

Gekookte wulken, gerecht voor 4 personen

Ingrediënten


  • 2kg wulken
  • 1 witte selderij
  • 5 laurierblaadjes
  • 2ltr water
  • 4 wortelen, gesneden
  • Kwart van een sinaasappel, het sap
  • 30gr zeezout
  • 1 ui, geneden
  • Kwart van een citroen, het sap
  • 2el geplette zwarte peper
  • 1 prei, gesneden
  • Bereiding


  • VOORBEREIDING! Zet de levende wulken 1 dag in flink gezouten water. Ververs het water enkele keren.
  • Maak een stevige bouillon door de selderij onversneden in vers gezouten water op te zetten gedurende 60 minuten, op een zacht vuur met de in stukjes gesneden andere groenten, de laurierblaadjes en het sap van de sinaasappel en de citroen. Doe de wulken vervolgens in de kokende bouillon. Laat ze garen gedurende 30 minuten in de bouillon die tegen het kookpunt aan zit. (na het toevoegen van de wulken mag de bouillon niet meer koken).
  • Haal de wulken met een schuimspaan uit de bouillon en serveer ze warm. Lekker met gebakken aardappeltjes. En vergeet niet naalden klaar te leggen om het vlees uit de schelp te halen. Verwijder de stugge voetzool voor het eten.