Gepocheerde zalmforel met sjalotjes

Informatie


De zalmforel kan een lichaamslengte van 70-150 cm en een gewicht van 4-15 kg behalen. De jonge vissen trekken zodra ze twee jaar oud zijn naar zee en keren pas na vier jaren weer naar hun geboorterivier terug om te paaien. De zalmforfel is een roofvis: jonge vissen voeden zich met insecten en dierlijk plankton, terwijl grotere exemplaren ook vissen eten.

Vis van de week

Gepocheerde zalmforelfilet met gebagatelliseerde sjalotjes, 4 personen

Ingrediënten


  • Vruchtvlees van 1 citroen, in stukjes
  • 2tl donkerbruine basterdsuiker
  • 750ml visbouillon (van 2 tabletten)
  • 12 zwarte olijven, pitloos, grof gehakt
  • 4el olijfolie
  • 500ml droge witte wijn
  • 50gr boter
  • 1el kappertjes, uitgelekt
  • 750gr zalmforelfilet
  • 12 grote sjalotten, in plakjes
  • 2el fijngesneden bieslook
  • 4el creme fraiche
  • Bereiding


  • Doe de citroen en olijven in een kom.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de sjalotten zachtjes ca. 5 minuten. Roer de suiker erdoor en bak al roerende nog ca. 5 minuten tot de sjalotplakjes donkerbruin zijn. Neem de pan van het vuur.
  • Meng de olie met het citroen olijven mengsel, schep de kappertjes en bieslook erdoor en breng de dressing op smaak met zout en peper.
  • Breng de bouillon met de wijn aan de kook. Voeg de vis toe en pocheer die met een deksel op de pan, zachtjes (het vocht moet net tegen de kook aan zijn) in ca. 10 minuten gaar.
  • Roer de dressing door de sjalotten en verdeel het mengsel over de borden. Schep de stukken vis met een schuimspaan uit het vocht, laat ze uitlekken en leg ze op het sjalotmengsel. Garneer de vis met creme fraiche.
  • Lekker met sperziebonen en aardappelpuree.